Particle Therapy Masterclass 2021

U srijedu, 24. marta 2021. godine, Odsjek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli je, u saradnji sa dvije srednje škole (Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla i Richmond Park International School Tuzla) bio domaćin Masterclassa iz primjene fizike čestica u radioterapiji – Particle Therapy Masterclass. Masterclass je trajao cijeli dan, sa predavanjima prijepodne, u kojima su učenici iz 6 srednjih škola, u kojima su se učenicima obratili Yiota Foka (GSI – Helmholtzzentrum fur Schwerionenforschung GmbH (DE)), Semir Fazlić (Medical Physicist at Parkside Hospital & Cancer Centre London) i Edis Đedović (Univerzitetski klinički centar Tuzla) sa zanimljivim temama iz oblasti medicinske fizike, principima i efeketima radioterapije kod tumora.

U poslijepodnevnim satima učenici su i sami imali priliku da isprobaju open-source program MatRad, te da samostalno eksperimentišu sa optimizacijom radioterapijskih planova. Masterclass je zaključen video konferencijom sa domaćinima u CERN-u i kolegama učesnicima masterclass-a iz St.Petersburga, Kaunaca, Villnusa i Podgorice. Svi detalji događaja se mogu naći na zvaničnoj web stranici https://indico.cern.ch/event/1017746/.

Prirodno-matematički fakultet Tuzla – Odsjek za fiziku je 24. marta, u saradnji sa Gimnazija “Meša Selimović” i Richmond…

Posted by Odsjek za fiziku, PMF Tuzla on Thursday, 25 March 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *