Zimska škola fizike 2020

Odsjek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli je u protekle četiri subote (15., 22. i 29. februara i 7. marta) bio domaćin Zimske škole fizike 2020, koju je ogranizovao u saradnji sa Društvom fizičara u Tuzlanskom kantonu i Pedagoškim zavodom TK. Škola je podijeljena u četiri teme – oblasti: mehanika, elektromagnetizam, optika i fizika čestica.

Škola fizike je bila namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su imali priliku slušati predavanja profesora sa Odsjeka za fiziku, učestvovati u diskusijama, izradi računskih zadataka i izvođenju laboratorijskih vježbi. Posljednjeg dana je održan i masterclass na kojem su učenici mogli vidjeti primjenu fizike u medicini (radioterapiji) i sami izvesti simulacije na računarima. Učešće je uzelo blizu 200 učenika osnovnih i srednjih škola sa Tuzlanskog kantona tokom četiri subote u kojima se održavala škola.

Posebna zahvalnost studentima Odsjeka za fiziku za aktivno učešće i pomoć u realizaciji velikog broja sadržaja ovogodišnje Zimske škole fizike.

Više informacija i detalja možete pogledati na web stranici Društva fizičara u TK. Foto album možete pogledati ispod:

Zimska škola fizike 2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *